Case Studies

Burgess Hill, West Sussex – Rear extension and internal modifications

We designed a rear extension, which included internal access to an indoor swimming pool house. This project had various stages to it which modernised the existing 1850's property, using modern materials like glass and steel whilst retaining existing key features of the property's exposed brickwork and inglenook fireplace. With our knowledge of structural components we were able to keep the traditional aspects of the house and compliment them with modern living.     The internal modifications updated the property for modern open plan family living. The new designs provided more light and better use of the existing space, developing the property from a 3 to 4 bedroom home, plus utility room and indoor swimming pool. Plans included redesigning two downstairs bedrooms to better make use of the space and creating an additional box room upstairs, this included removal of a main chimney and fireplace.       A new kitchen/diner extension was designed at the rear of the property to provide more space for modern family living, replacing the existing small galley kitchen. Large Velux's were used in the vaulted ceiling structure and large bi-folds maximise light which created a focal point when entering the house, drawing you to the expanse of the extension.       A design feature was the glass link we created from the new extension to the new pool house structure. This carried you straight from the house to the pool uninterrupted with large expanses of glass to maximise the space, carrying you to the barn style pool house. Part of the glass link also included a living roof and the sides were cladded in roof shingles which were also used on the pool house roof to blend the two together.       The original bubble of the pool house was converted into an indoor pool in the existing footprint. This included a large swimming pool, seating area, sauna and separate shower and toilet.  

Rear of the property - Before
Swimming pool structure - Before
Gothic windows retained - After
Inglenook fireplace - Original feature retained
Swimming pool - Before
Swimming pool structure - mid build
New pool house roof - roof shingles
Building regulation drawings
Garden space - Before
Garden room oak structure
Garden room - After
Garden room and landscaping- After
Lanscaping - After
Landscaping - After
Architectural Jones Projects

West Sussex – Garden room and landscaping

Our brief was to design a garden room at the end the property's garden. This also included landscaping the area, and providing some planters for growing produce. The style of the garden room itself was a oak framed old barn style. The inside kept the oak beams exposed and underfloor heating insulated the room. The main roof was made of reclaimed clay, and the gable end was clad in western red cedar shingles. When designing the landscaping, we designed pathway made from gabions and raised planters leading down to the garden room and vegetable and herb garden, including night-time lighting. This modern style garden, provides a retreat and is hidden from the main garden and house.

Working Hours

  • Monday 08:00 AM to 05:00 PM
  • Tuesday 08:00 AM to 05:00 PM
  • Wednesday 08:00 AM to 05:00 PM
  • Thursday 08:00 AM to 05:00 PM
  • Friday 08:00 AM to 05:00 PM
  • Saturday CLOSED
  • Sunday CLOSED